Reisen til Egypt                                                     
I 1993 besøkte vi for første gang Egypt sammen med vårt eldste barnebarn, Line. Det er jo slik at en ikke skal gjøre forskjell på barn – så nå var det Daniel´s tur til å oppleve dette landet som må betegnes som vår vestlige verdens vugge.

I den forbindelse tenker jeg på et TV-program fra BBC for en del år tilbake:

På den tiden var det en serie innringningsprogram på "BBC  Prime" hvor spesielle reisemål ble omtalt. Nå var turen kommet til Egypt. I slike program er det gjerne slik at de positive sidene  kommer tydeligst fram. En kan derfor godt forstå reaksjonen til programlederen da en innringer omtalte sin første tur til Egypt som et mareritt (”nightmare”).Dette måtte selvfølgelig forklares nærmere: "Jo", sa mannen; "Det var et sant mareritt – men likevel såpass interessant at jeg snart vil reise dit igjen!"

Det skulle altså gå 7 år før vi fikk se dette landet igjen. Mareritt – javel. Det var der alt sammen: Den tette og masete trafikken, de pågående handlende, hestedrosjene, skopusserne. En tydelig forandring var der: Bevæpnet politi (kalt ”turistpoliti”) var stasjonert overalt, på flyplasser, foran og på hoteller, musèer og alle turistattraksjoner. ”Gjennom-lysningsapparater” som vi kjenner de fra flyplassene var der i tillegg. Men heldigvis – menneskene var de samme når du fikk lære dem litt å kjenne: De utstrålte varme og vennlighet og var straks der når vi trengte hjelp til å finne fram.
Og du fikk høre når du fortalte at du kom fra Norge: Ah – Norwej - Welcome to Egypt !

Hva er så verdt å se i landet som egypterne selv kalte for TA-MERIJ (”Det elskede landet”)? Det arabiske navn for Egypt i dag er forresten MISR  (eks. Bank Misr).
Selvfølgelig må vi besøke Pyramidene i Giza, templene i Luxor (tidl. Theben), Aswan (Philae), Kom Ombo, Edfu, Denderra, gravene i Kongenes dal, Dronningenes dal og ellers på vestbredden, Hatshepsut´s tempel, Ramses III´s dødstempel, Aswan-demningen, monumentet i Abu Simbel som ble reddet fra oversvømmelse .

Det hele er så enormt at det tar pusten fra en nordmann som har vært litt stolt av våre runesteiner og stavkirker. Vi vet jo at mye av rikdommene har havnet i muséer og står oppført på plasser rundt i den vestlige verden. Blant annet står en av obeliskene fra Luxortemplet nå på Place de la Concorde i Paris, og egyptiske oldtidsgjenstander kan beskues på en rekke steder i den vestlige verden. "Hvorfor vil dere ikke ha dette tilbake?", spurte vi vår egyptiske guide: "Hvorfor skulle vi det", svarte han. "De er fin reklame for Egypt der de står og skaffer oss en mengde turister, dessuten har vi jo så mye igjen at vi knapt kan ta vare på det vi har. Det hele tilhører verden", sluttet han. Flott sagt!


Forurensningen og turist-trafikken er i ferd med å ødelegge de vakre veggmaleriene og steinbygningene. Derfor er det nå montert glass foran veggene i gravene og de mest interessante gjenstander fra Tut-Ankh-Amon´s grav i det egyptiske muséet i Kairo står i glassmontre. Det er ikke lovlig lengre å bestige ”den ufullendte obelisk” i Aswan. Forbudt å fotografere med blitz er det også de fleste steder innendørs.

 Etter 2  korte besøk har vi bare fått med oss en meget liten del. Men så altså til vår tur til dette landet i år 2000. (Oldtidskartet ovenfor kan kanskje være til hjelp når bildene vises):
 

Utenfor landsbyen satt et par unge jenter og bakte en type lefser/pitabrød. Vi smakte på et par. Herlig! For det fikk de jo et par slanter.

Misantropen Aga Kahns Mausoleum ligger høyt over Nilen i Aswan

Ved Dronning Hatshepsuts tempel drev noen og slepte på en stor stein mens de sang noe som tilsvarer vår "O--Hoi"

Vi er på vei til Dr.Hatshepsuts tempel - Lina - Thor og Daniel

Nilens bredd - husker du Moses som etter sagnet ble funnet her et sted?

Philae-templet ved Aswan. Templet ble flyttet sten for sten i 1960-årene da Aswandemningen og Nasser-dammen ble anlagt.

Ung jente som knytter silketepper. Her gjelder det å ha små fingre for at teppet skal bli akseptert. Det ble sagt at de ikke fikk lov til å arbeide mer enn 2 timer i strekk - ( fra en skole for fattige som samtidig lærer seg et yrke).

Kairo by sett fra Citadellet (borgen oppført i året 1176). Her oppe ligger Muhammad Ali-moskéen.

Samlet foran Horus-statuen i Edfu. Hit må du komme tidlig om morgenen. En time etterpå var det flere hundre mennesker her.

Daniel foran Pyramidene i Giza. Pyramidene har fått navn etter de Faraoene som fikk bygget dem. Regnet fra venstre ser du Keops, deretter Kefren og til sist Mykerinos. De ble i sin tid regnet som ett av verdens syv underverker.

Det er mange måter å tjene penger på. Slangetemmeren viser hva han kan!

Lina og Thor ved Philae-templet ved Aswan.

Lina og Daniel ved Sfinxen i Giza som ble gravd fram av sanden først i 1925. Nesen og skjegget mistet den etter å være benyttet som skyteskive.

Litteratur fra Oldtidens Egypt:

Pauline Gedge: Faraos Sønn, Solens Datter og Egyptiske Drømmer

Mika Waltari: Egypteren Sinuhe

og fra den nære fortid (begynnelsen av det 20 århundre):

Naguib Mahfouz: Kairo-trilogien består av: Mellom to Slott, Begjærets Palass og Sukkerhuset.

 

Startside | Personalia | Interesser | Reiser| Toppen

|