Island er det landet og folket som burde stå oss nordmenn nærmest. Tenk bare på at de snakker det mål som vi brukte helt opp til danskene inntok Norge. Hvordan kan det da ha seg at islendingene har beholdt sitt morsmål mens vi har "glemt" det?

Island ble "oppdaget" på 800-tallet. Den først kjent "landnåmsmann" var Ingolv Arnesson fra Fjaler som seilte til Island i 870-årene. Navnet fikk landet etter drivisen som ble observert i Vatnsfjördur i nordvest.

Så tidlig som i år 930 ble det berømte Alltinget samlet for første gang på Thingvellir (Tingsletta). Alltinget ble gitt lovgivende og dømmende makt og kom sammen en gang i året. Men Alltinget hadde imidlertid ingen utøvende myndighet. Ættefeider mellom høvdingene førte da også etter hvert til kaotiske tilstander. Mer om sagatiden på Island kan du lese i Njáls saga eller Egils saga.

Etter å ha vært styrt av Norge fra 1262 og senere annektert av Danmark, ble Island selvstendig stat i 1944.

Landskapet på Island minner mye om Rogalandsheiene og Scotland. Markene er grønne, men du vil knapt se et eneste tre. Temperaturen er heller ikke noe å skryte av, men så kan de jo bade i de varme kildene!

Flinke er de også til å holde på sitt eget språk. Importerte ord blir som oftest oversatt til islandsk. Kanskje det er derfor de har klart å beholde sitt gamle ? 

Island er et land ulikt andre, uten tvil.

Vi besøkte landet i 2001. Ellers får bildene tale for seg:

Borgarnes: Eigil Skallagrimsson sørger over sin druknede sønn. Det var ikke mye ærerikt å dø slik - det skulle helst skje i kamp.

Gullfoss: Enorme vannmasser har skåret seg ned i landskapet og gravd ut en imponerende canyon nedenfor fossen

Islandshester er mye brukt der hvor terrenget ellers er uframkommelig

Hraunfossar: Thor sammen med guiden Ingrid Jonsdottir. Hun er også en av Islands mest kjente skuespillere.

Bessastadir er den offisielle residensen til Islands president. Den var engang eid av Snorre Sturlason

Thingvellir: Her ble verdens første parlament, Alltinget, holdt i året 930.

Deildartunguhver: Islands største varme kilde. Herfra føres 180 l vann pr. sekund til byen Akranes som ligger 64 km unna. Vanntemperaturen er 97 gr. når det sendes avsted. Vel framme er den bare gått ned 3 gr.

Strokkur før utbrudd. Legg merke til alle folkene som står og venter på at noe snart skal skje.

Geysir er egentlig fellesnavnet på de sprutende varme kildene. Denne kalles Strokkur og har regelmessige utbrudd - vanlig opphold er 10-15 minutter mellom hvert.

Startside | Personalia | Interesser | Reiser |Toppen