KROATIA - Makarska

og

BOSNIA- HERCEGOVINA

HRVATSKA

(Kroatia)

BOSNIA-HERCEGOVINA

Om du vil - gå direkte til bildene

Vår første uke i Kroatia tilbrakte vi på øya Hvar, som du kan lese mer om her. Men vi ønsket å oppleve mer, og da hadde vi bestemt at Makarska på fastlandet burde være et sted å besøke. Da måtte vi ta ferje tilbake til Split. Denne dagen var det bare vi som skulle til Makarska - så vi fikk kjøre taxi hele veien - ca. 10 mil sørover langs Adriaterhavskysten. Naturen her er sjelden vakker. Den smale kyststripen ligger under den enorme fjellkjeden Biokovo som har høyder oppimot 1800 meter. Vinden fra fjellet skal være ganske sterk til visse tider, det kan vi se av de store pinjetrærne som heller 25-30 grader sterkt utover. Når terrenget samtidig også er bratt så blir det hele seende ganske uvirkelig ut. Men rotsystemet må være ekstra kraftig på disse trærne. Byen Makarska er et ferieparadis og bærer preg av det: Strandpromenader, langstrakte strender og blått, klart hav med nybygde hoteller, restauranter og kaffebarer som var plassert helt nede på stranda.

Området er en del av Dalmatia eller Dalmacija på det lokale språket. Herfra kommer den kjente hunderasen Dalmatiner, den med svarte plotter på en ellers hvit slank kropp.

Vi skal bo på leilighetshotellet Park Osejava som viser seg å ligge bare 100-150 meter fra sentrum. Like ved ligger et parkområde med flere sportsarenaer. Det er også muligheter for å gå lengre turer i vekslende terreng -  slik sett et ideelt sted å bo på for folk i alle aldrer.

Etter hvert ble vi nok litt leie av å traske langs strandpromenaden, så vi valgte vi å bli med på en dagstur med buss til nabolandet Bosnia-Hercegovina. Først går det videre langsmed kysten, men etter et par timer tar vi av ved byen Metkovic. Etter hvert stiger det ganske bratt  - her er "høye fjell og dype daler" med mange landsbyer. Men overraskende få dyr ute på beite. Vi lurer jo litt på hva de lever av her ute på landet, men det får vi ikke noe svar på. Om noen timer er vi framme i Sarajevo, hovedstaden  med ca. 420 000 innbyggere som ligger på 500 m.o.h.

Byen bærer preg av at krigens herjinger på 1990-tallet. Her er bygninger som er totalt utbombet eller som hadde vært pepret med mitraljøser. I nesten 3 år var byen beleiret og konstant under angrep fra serbiske styrker som lå og skjøt fra høydedragene rundt. I hele landet skal det ha gått med ca. 100 000 liv under denne krigen, dessuten ble tusener drevet på flukt og er det fremdeles. Begravelser måtte ofte foretas om natten, da de sørgende ellers kunne risikere å bli skutt på om dagen!

Landet erklærte seg som selvstendig fra Jugoslavia i oktober 1991. Det skal fremdeles være uro under overflaten, noe som ikke minst skyldes de ulike religiøse retninger: Romersk-katolske (15 %), muslimer (46 %) og gresk-katolske eller ortodoks-kristne (38 %).  Det skal også være mye korrupsjon samt mafialignende grupper som styrer økonomien og samfunnsutviklingen.

Sarajevo er også kjent som stedet som betød starten på 1. verdenskrig. Mange husker nok uttrykket "skuddene i Sarajevo" ,hvor altså tronarvingen i Østerrikke-Ungarn, Franz Ferdinand og hans hustru Sofia ble skutt og drept.

På tilbakeveien og utpå ettermiddagen har vi stopp i Mostar, byen som står på Unesco´s verdensarvliste. Mange vil nok huske TV-bildene fra de dramatiske dagene i 1993 da broen Stari Most (Den gamle bro) ble sprengt. Broen danner grensen mellom de muslimske og de kristne bydelene. Nå er den bygd opp igjen nøyaktig slik den opprinnelig ble anlagt på 1500-tallet. Byen skal ha vel 100 000 innbyggere.

 

 

Startside | Personalia | Interesser | Reiser |Toppen