KROATIA - Hvar

Gå direkte til

bildene

Kroatia eller Hrvatska, som landet heter på kroatisk, er  ca. 90 000 km2 stort inkl. havområdene. I alt skal det være 1185 øyer, sier de som har talt dem. Folketall: 4,5 mill. eller omtrent som Norge. Kroatisk hører til en syd-slavisk språkgruppe med mange dialekter.  Den romersk-katolske kristendom er den dominerende religion (innført på 600-tallet).

Kroatia har en lang, omskiftelig historie som ville kreve mer plass å skrive om enn hva en beskjeden hjemmeside kan inneholde. Landet var en  provins av republikken Jugoslavia fra 1929 til 1991, da de etter en folkeavstemning proklamerte seg som uavhengig . Uavhengighetserklæringen ble ikke godt mottatt av Serbia, som støttet av serbiske militsstyrker innledet en militær intervensjon i landet. Krigen førte til tap av mange liv og store ødeleggelser, særlig i den nord-østlige delen. Vi husker vel alle Vukovar som var under bombardement i hele 87 døgn. Men vi skulle altså til den vestlige delen av landet som heter Dalmatia og som ligger til Adriaterhavet.

Vår tur starter tidlig lørdag morgen 10. mai fra Stavanger Lufthavn. Vel 3,5 timer etter avgang lander vi i Split, Kroatias nest største by med omtrent 215.000 innbyggere. Byen ble grunnlagt av den romerske keiser Diokletian i det 3. århundre. Palasset han bygde står der fremdeles. Vi drar videre med ferje til øya Hvar, som etter sigende skal være rangert blant de 10 vakreste øyene i verden. Vi stiger i land i Starigrad og reiser videre med buss over fjellet til vårt bosted i en uke. Vi skal nemlig bo i selve "hovedstaden"  som har samme navn som selve øya. Vi har bestilt leilighet på Villa Mili. Som årets første gjester blir vi ønsket velkommen av vertskapet med kaker og avkjølt hjemmelaget likør basert på lokale tradisjoner (les: hjemmebrent).

Kolonialbutikken i underetasjen åpner kl. 07.00 om morgenen, der vi får kjøpt ferske bakervarer til frokost og ellers det vi trenger til livets opphold. Vi kjøper vann på flasker selv om vannet uten fare kan drikkes rett fra springen. Men klorsmaken er ikke tiltalende. Fortreffelige biffer får vi hos varehuskjeden Konzum. Mat og drikke på restaurantene smaker godt og er rimelig sett med norske øyne. Vi føler oss velkommen av en vennligsinnet befolkning. De er tydelig vestlig orientert. Det kan en merke ved å se på klærne deres.

Dagen vi ankommer, pinseaften, får vi overvære en religiøs prosesjon. Biskoper og prester i  fargerike kjortler sammen med korgutter går foran med sine symboler. Deretter den øvrige del av menigheten  - flere hundre mennesker til sammen. Alle sang de religiøse hymner som ga en forunderlig resonans fra de steinsatte bygningene  - jo det var imponerende og fremmedartet!

Byen Hvar er i virkeligheten et monument i seg selv. Bymuren ble ferdigstilt i 1450 og de flotte gamle steinbygningene er godt bevart. Det samme er de brulagte trange smugene i sentrum, det sjarmerende torget og havneområdet i venetiansk stil. Lange, tunge trapper fører opp fra havneområdet. Ovenfor byen ligger det imponerende Fortica Spanjola bygd på midten av 1500-tallet. På denne tiden (mai måned) var livet rolig og avslappet, men dette forandres visst fort når italienerne kommer på besøk i august, blir vi fortalt. Antall fastboende er bare ca. 5000.

Øya Hvar er også kjent for blomstrende enger av Lavendel. Dessverre ble mesteparten av disse plantene ødelagt av en storbrann for noen år siden. Vi leide oss bil for en dag og fikk se hvilke skader som brannen hadde gjort. "Gamleveien" over øya viste seg å være en "prøvelse" - smal og svingete og med 10-15 cm høye veikanter av betong som eneste hinder mot dalbunnen flere hundre meter rett ned. Mange steder var det ikke plass for møtende biler. Velduftende oljer fra lavendelblomsten og rosmarin på små flasker selges fra boder i gatene.

Ellers er vannet det klareste og reneste vi noen gang har opplevd. Dette skyldes at sjøbunnen ikke består av sand, men av rullestein. Det betyr igjen at badesko er nødvendig om du vil ta deg en dukkert.

Dette var altså vår første uke i Kroatia - du kan se mer fra vår reise til  Makarska, samt Bosnia - Hercegovina om du klikker her.

.

 

 

 

 

Startside | Personalia | Interesser | Reiser |Toppen